EXCURSIE 2015 SIEMENS FRANKENTHAL

Datum: donderdag 5 maart 2015

Excursie Stoomturbines en Compressoren 

Op 5 maart hebben 25 personen deelgenomen aan een excursie naar de stoomturbine- en compressorfabriek van Siemens in Duitsland.

Deze fabriek, die in 2006 onderdeel van Siemens werd, kennen we beter als KKK (Kühnle, Kopp & Kausch). Het bedrijf vond zijn oorsprong in 1899 toen men begon als smederij en producent van vooral brandblusvoertuigen. 5 jaar later ging men zich toeleggen op de productie van turboblowers en compressoren en pas in 1939 werd de eerste turbine-ventilator testinstallatie gebouwd. 
De vestiging in Frankenthal legt zich vooral toe op de productie van gestandaardiseerde turbocompressoren en stoomturbines voor industriële toepassingen en de procesindustrie zoals de petrochemische industrie, raffinaderijen, chemie, staalindustrie en afvalwaterverwerking. 

Er worden gemiddeld 350 units per jaar gebouwd in de vermogensklasse van 40 kW tot 12 MW, zowel tegendruk als condenserend, en inmiddels zijn er wereldwijd in totaal meer dan 20.000 turbines geleverd. 
Met de stoomturbines worden naast generatoren ook pompen, blowers en compressoren aangedreven. Om o.a. kosten te besparen en levertijden te bekorten worden de turbines volgens een bouwstenen (Baukasten) systeem gebouwd.
De stoomturbines die produceert worden, vallen overwegend onder de categorie impulsturbines ofwel gelijkdrukturbines. Hierbij vindt geen drukval over de schoepenrij (wiel) plaats maar expansie vindt plaats in de nozzles ofwel in de straalpijpen, waarbij de stoom in kinetische energie wordt omgezet. In dit proces ontstaan stroomsnelheden van net onder de 1.000 m/s.

Het rendement van dit soort turbines ligt aanmerkelijk lager dan bij overdrukturbines die overwegend gebruikt worden voor grotere vermogens en bij electriciteitsopwekking.
Daarentegen hebben deze compacte gelijkdrukturbines het voordeel dat ze zonder of met vrijwel geen voorwarming opgestart kunnen worden en dat de stoom van een lagere kwaliteit kan zijn. Afhankelijk van de toepassing en het vermogen van de turbine kan de stoomtoevoer axiaal of radiaal ingevoerd worden. 
Opvallend zijn de tandemopstellingen waarbij 2, 3 of zelfs 4 stoomturbines via een gecombineerde tandwielkast één enkele generator aandrijven.
Voor generatoraandrijving worden ook wel meertrapsturbines gebouwd tot een vermogen van 12 MW. 

Het was een leerzame en gezellige dag maar wel een lange dag. De eerste opstappers zaten al om 5 uur 's ochtends in de bus. Het ontvangst bij Siemens was hartelijk en goed verzorgt. Na de presentatie volgde een rondleiding door de fabriek waarbij iedere deelnemer alle facetten van de productie kon bekijken en eventueel vragen stellen. In Frankenthal worden de units in zijn geheel gebouwd en opgebouwd. Vele onderdelen worden in Frankenthal zelf geproduceerd waaronder de tandwielen. Ter afsluiting werd er op de terugweg in Venlo onder het genot van een warme maaltijd nog even nagepraat.

Wij danken Imp Visser van KK&K Benelux en Christoph Frey van Siemens Frankenthal voor hun gastvrijheid, presentatie en rondleiding door de fabriek. 

Bij inloggen is een korte presentatie beschikbaar. 


INLOGGEN VOOR HET COMPLETE ARTIKEL

 
Wachtwoord vergeten?
 
 
Inloggen
REACTIES


Lees hieronder de reacties op bovenstaand artikel of reageer zelf.

Nog geen reacties geplaatst op dit artikel.

REAGEER OP DIT ARTIKEL


Naam
E-mailadres
Uw reactie

Plaats uw reactieOVERZICHT