EXPANSIETURBINES

Datum: zondag 13 juni 2010
Bedrijf:Cogen Projects bv
Auteur:Allan Hart, Jan Grift
 
 Lees hier het artikel
Veel bedrijven in de procesindustrie gebruiken een stoominstallatie om te voorzien in de warmtebehoefte van de plant, waarbij de processen plaatsvinden bij verschillende temperaturen.

De ontwerpdruk en dus de temperatuur van de ketel wordt bepaald door de afnemer met de hoogste temperatuur. Een groot deel van de stoom wordt dan gereduceerd tot een lagere druk om te kunnen verwarmen bij verschillende temperatuurniveaus.

De capaciteit van de ketel wordt dus maar voor een beperkt deel benut en een groot deel van de warmte wordt bij een lagere temperatuur gebruikt. Door het toepassen van reduceertoestellen wordt de stoom gesmoord, maar hierbij gaat een deel van de exergie (een maat voor de kwaliteit van energie) verloren. Dit leidt tot onnodig energieverlies.

Een alternatief voor het smoren is het toepassen van een expansieturbine. Hierbij wordt de energie omgezet in as-vermogen en vervolgens in elektriciteit. De geleverde elektriciteit kan in de plant zelf worden gebruikt en zodoende zorgen voor een lagere energierekening. Ondanks de duidelijke voordelen worden expansieturbines niet altijd toegepast omdat er niet voldoende specifieke kennis bij het bedrijf aanwezig is.
REACTIES


Lees hieronder de reacties op bovenstaand artikel of reageer zelf.

Nog geen reacties geplaatst op dit artikel.

REAGEER OP DIT ARTIKEL


Naam
E-mailadres
Uw reactie

Plaats uw reactie