Op 8 november 2012 organiseerde het Stoomplatform de bedrijfsexcursie naar FlowServe, pompenfabriekant en naar de SuikeUnie op de productielocatie te Dinteloord. Hier treft u het verslag aan van deze dag.
Voor deze bedrijfsexcursie hadden zich 19 deelnemers aangemeld. Een mooi select groepje belangstellenden wat de gezelligheid ten goede komt. Bij het eerste kopje koffie in het van der Valk Restaurant te Prinsenbeek, was de gesprongen stoomleiding van de Electrabelcentrale in Nijmegen natuurlijk het gesprek van de dag. Maar dat duurde niet lang, want we moesten de bus in naar Etten-Leur. Dat was n.l. het hoofddoel van deze dag.
FlowServe Pompen.
In Etten-Leur werden we vriendelijk ontvangen door Luuk van Beckhoven en Pascal Dudok, beide werkzaam bij FlowServe pompen. Na een uitleg over de organisatie van FlowServe, en hun manier van produceren van pompen, kregen we een rondleiding door de productiehallen. Wat opviel, was dat het allemaal zo schoon was, en goed georganiseerd.
Testlaboratorium.
Zeer opvallend was het feit, dat men tegenwoordig met de huidige computers stromingspatronen zichtbaar kon maken in een pomp, en zodoende het rendement van een bestaande pomp kon verhogen. Na afloop van de rondleiding hebben we nog even kunnen kijken in het proef en testlaboratorium. Hier werden alle pompen getest voordat ze door de klant werden geaccepteerd. En dan hebben we het over pompen met elektromotoren met de maat van een bestelbus!!
SuikerUnie.
Op weg naar Dinteloord een korte lunch gebruikt bij d’n Halder in het Brabantse Hoeven. In Dinteloord aangekomen werden wij ontvangen door een aantal medewerkers van de Suikerunie, die ons wegwijs maakten, middels een korte film over het proces van biet naar suiker. Opvallend dat bij het verwerken van de biet zoveel komt kijken. Veel snijden, hakken, spoelen, verwarmen, centrifugeren, en ga zo maar door. En…., gelukkig ook veel stoom!!
Eigen energieopwekking.
De Suikerunie wekt tijdens de campagne z’n eigen stoom en elektriciteit op middels gasgestookte ketels, en ook hier wordt veel gedaan aan energiebesparing. Veel werk wordt ook gestoken in het verbeteren van het proces, waardoor ook veel stoom wordt bespaart. Als klap op de vuurpijl werden wij nog rondgeleid door de machine hal met oude stoommachines.
Industrieel erfgoed.
Deze machines hebben een aantal fanatieke werknemers van de Suikerunie kunnen redden van de sloop, o.a. ook bij andere suikerfabrieken. Ook hadden ze een Stal turbine weten te redden uit Groningen. Nog nooit gezien, laat staan er over gehoord. Bestaat uit loopwielen met axiale schoepen die in elkaar draaien. Enfin, een beetje moeilijk om uit te leggen. Principe is goed te zien op filmpjes van YouTube.
Het was echt de moeite waard om al de machines te zien draaien. Tegenwoordig draaien ze op lucht. Men gebruikte hiervoor geen stoom, alhoewel in de campagne ruim voorradig, om te voorkomen dat de machines inwendig gingen corroderen, omdat ze zo weinig draaiden.
Na afloop hebben we nog gezellig een versnapering genomen bij ons vertrekpunt, van der Valk Princeville, waarna een ieder volgens mij tevreden huiswaarts keerde.
Via onze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte om uw kennis en netwerk up-to-date te houden.